Du kan være heldig at gøre dig en god handel med en brugt brændeovn og få lige den brændeovn du i årevis har udset dig.
Den vigtige prøvningsattest
Du må ikke installere en brændeovn produceret før 1. januar 2022, som ikke har en gyldig prøvningsattest. Prøvningsattesten dokumenterer, at brændeovnen lever op til Brændeovnsbekendtgørelsens miljøkrav til bl.a. partikeludslip. Læs mere om grænseværdierne og emissionskravene.
Denne attest er praktisk talt umulig at fremskaffe på ældre, brugte brændeovne, hvilket betyder at nogle brændeovne er blevet ulovlige.
Hvis du alligevel køber en brugt brændeovn uden prøvningsattest, kan skorstensfejeren ikke give den endegyldige tilladelse og din ”nye” brændeovn bliver dermed et kostbart fejlkøb.
Med Brændeovnsbekendtgørelsen er de produkter, der førhen let kunne sælges på fx Den Blå Avis, simpelthen røget ud af brugtmarkedet.
Gode råd til en brugt brændeovn
Når du har udset dig en brændeovn, hvor prøvningsattesten er gyldig, er det en god ide at gå brændeovnen efter. Du kan følge disse fem råd for at sikre dig det bedste køb.
- Undersøg brændeovnen for revner i glasset, ridser, krakeleringer i malingen mv.
- Brændkammeret skal se pænt og vedligeholdt ud. Der må ikke være synligt flækkede isoleringssten eller andre skader.
- Lågen skal slutte tæt.
- Der må ikke være slør i hverken låse eller hængsler.
- Ovnens forskellige luftindtag skal være fuldt funktionsdygtige og skal kunne åbnes og lukkes helt.
Videresalg af ovn
Hvis du selv står og skal sælge din brugte brændeovn videre, skal du ligeledes være opmærksom på Brændeovnsbekendtgørelsens krav og regler. Er din brændeovn produceret før 1. januar 2022, må du kun sælge din brugte brændeovn videre, hvis du kan videregive en gyldig prøvningsattest.
Hvis din brændeovn ikke har en prøvningsattest eller er så gammel, at der ikke er foretaget laboratorietest, må du ikke sælge din brændeovn videre. I så fald betragtes brændeovnen som affald og skal deporteres efter kommunens bestemmelser.