Vi skal ikke langt tilbage i tiden før traditionelle brændeovne var helt uden glas, og det eneste tidspunkt man fik kig til flammerne var, når man åbnede for jernlågen for at lægge brænde på.
Sidenhen blev brændeovne udviklet med et klassisk, indrammet glas i døren, der var lavet af varmemodstandsdygtigt glaskeramik.
Fladt, kurvet eller vinklet glas?
Glasset er i dag blevet et vigtigt element i brændeovnens æstetiske udtryk og design. Det skal føles som om, der er tændt bål i stuen. Store glasflader, der giver et maksimalt indkig til flammerne – gerne fra flere sider – bliver vægtet højt. Det stiller store krav til produktionen af brændeovnsglas, der skal kunne holde til høje temperaturer og opfylde samtlige funktionskrav.
Takket være teknologien er det muligt at bevæge sig væk fra de flade glas til de buede og vinklede glas. Udtryk, form og farve i de keramiske glas er blevet parametre, der har stor betydning for valget af brændeovn.
Glasset hjælper til en bedre forbrænding
Udover at have en designmæssig funktion sørger brændeovnsglasset også for at opretholde en høj ovntemperatur og sikrer dermed en mere optimal forbrænding. Hvis du fyrer i en åben pejs eller et ildsted, forsvinder mellem 60-85 % af varmen direkte op i skorstenen. Til sammenligning vil en god, lukket brændeovn med glasparti give mindst 75 % mere varme til boligen.
Samtidigt sørger glasset for at rummet, der omgiver brændeovnen, opvarmes langsommere og mere behageligt end ved åbne ildsteder. De fleste glaspartier i moderne brændeovne har tilmed en overfladebehandling, der hjælper til at holde glasset rent.
Glasset giver sikkerhed
Det keramiske glas skal kunne klare op til 1200 grader på indersiden, mens stuetemperaturen på den anden side fx er 22 grader, uden at glasset knækker eller revner. Glasset er derfor afgørende for sikkerheden omkring brændeovnen og gør, at du kan komme tæt på ovnen og nyde synet af flammerne uden risiko for flyvende gnister.