Brændehugning og træning – en mulig kombination?

Umiddelbart passer brændehugning og træning måske ikke helt sammen, men de kan sagtens kombineres. Brændehugning kan nemlig være en god og effektiv motionsform, der kombinerer styrketræning, konditionstræning og udendørs aktivitet.

Forfatter: Line Nederby
Opdateret: 17. juni 2024

Article

Brændehugning har dybe rødder i vores kultur og har historisk set været en livsnødvendig opgave for overlevelse i de kolde vintre. I dag har brændehugning bevaret sin relevans, både som en praktisk aktivitet for opvarmning og hygge i hjemmet, men også som en anerkendt form for motion og træning. Både fysisk og mentalt.

Fysisk fordele

Når du hugger brænde, bruger du flere muskelgrupper på én gang bl.a. skuldre, ryg, mave og ben. Brændehugning giver dig derfor en helkropstræning.
Udover at styrke forskellige muskelgrupper forbedrer den din kondition, og du forbrænder kalorier. Ifølge en undersøgelse fra Harvard Medical School kan du afhængigt af alder, højde og vægt forbrænde omkring 266 kalorier, hvis du hugger brænde i en halv time. Fortsætter du med at stable brænde i en halv time, kan du forbrænde yderligere 220 kalorier.

Mentale fordele

Udover de fysiske fordele kan du også opleve mentale fordele, der bidrager til dit velvære. Udendørs fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på stress, det forbedrer din mentale sundhed, og er med til at forbedre din koncentration i løbet af dagen. Endeligt giver det en følelse af tilfredshed at udføre fysisk arbejde. At se resultatet af vores indsats kan være en utrolig givende oplevelse, der styrker vores selvtillid og velvære. Derfor kan du også med fordel bruge dit nyhuggede brænde til at lave en smuk brændestabel, der kan pynte i haven.

Læs mere om at lave brændestabler her.

Teknik og sikkerhed

Når du hugger og stabler brænde, er det ekstremt vigtigt, at du udfører bevægelserne korrekt, så du ikke får skader. Ret ryggen, når du bærer brænde, og buk let i knæene, når du hugger brænde. Det er også vigtigt at have passende tøj, briller og eventuelt handsker på, der beskytter dig, mens du arbejder/træner. Husk et stabilt og sikkert underlag og pas på dig selv og dine omgivelser, når du hugger.

Læs mere om brændekløvning her

… hvis du skulle være interesseret i brændehugning som hobby på et mere professionelt plan, findes der også “Timbersports”. Det er en konkurrence, hvor man hugger brænde om kap.

Kilder:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvilke-typer-motion-er-bedst-for-vores-mentale-helbred/
http://www.health.harvard.edu/newsweek/Calories-burned-in-30-minutes-of-leisure-and-routine-activities.htm

Sådan tjekker du om dit brænde er tørt

Video

Det er nemt at vurdere, hvor fugtigt et stykke træ er. I artiklen får du fire lette metoder til at vurdere fugtigheden i dit brænde.

Læs mere

Fordele ved at fyre med træbriketter

Article

Flere danskere vælger at fyre med træbriketter i deres brændeovn. Læs om, hvorfor det er fordelagtigt at vælge briketter, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe træbriketter.

Læs mere

Hvilken type brænde skal du vælge?

Article

Du kan bruge alle træsorter i din brændeovn. Men inden du vælger, hvilken type brænde du vil bruge, er det en god ide at overveje, hvilke behov dit træ og din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen din primære varmekilde eller bruger du brændeovnen til at skabe hygge og stemning? Det kan have indflydelse på, hvilken træsort, der er optimal for dig.

Læs mere