Valg af brændeovn – hvad skal du kigge efter?

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget.

Forfatter: Line Nederby
Opdateret: 06. august 2015
Brændeovn i hjørnet

Article

Der findes mange forskellige brændeovne på markedet og det letteste er at lade smag og behag bestemme, når du skal træffe valget. Der er dog nogle overvejelser der er gode at gøre, inden man investerer i en ny brændeovn, fx:

  • Ønsker du klassisk design i støbejern eller moderne design i pladejern?
  • Er brændeovnen den eneste varmekilde eller skal den supplere for eksempel oliefyr eller elvarme?
  • Hvor stor er afstanden til brændbare materialer?
  • Hvor mange kvadratmeter skal brændeovnen opvarme?
  • Skal den være let at betjene?

Se en oversigt over de populære brændeovnstyper i Danmark her.

Er der forskel på varmefordelingen?

Der findes to forskellige typer brændeovne: konvektion og strålevarme. Konvektionsovne er den nye generation af brændeovne, der fordeler varmen via luftcirkulation, hvilket giver en jævn og behagelig varme, både i det rum hvor ovnen står og i de tilstødende rum. Strålevarmeovne koncentrerer derimod varmen omkring ovnen.

Læs mere om de forskellige varmetyper.

Hvor stor skal min brændeovn være?

Det er vigtigt, at du finder den rette størrelse brændeovn, der passer til dine behov. Valget afhænger blandt andet af husets størrelse, isoleringen, indretningen og ovnens placering. Varmeydelsen i brændeovnen er angivet i kilowatt (kW). Som tommelfingerregel gælder:

  • 1 kW opvarmer 10 dårligt isolerede kvadratmeter.
  • 1 kW opvarmer 20 godt isolerede kvadratmeter.

Køb ikke brændeovnen for stor, da man vil være tilbøjelig til at fyre for lidt og med for lav temperatur, for at varmen ikke bliver for kraftig. Det giver en dårlig forbrænding.

Vær opmærksom på, at Svanemærkede brændeovne er testet til at kunne brænde rent ved flere effekttrin, hvilket er en stor fordel.

TIP: Ved at fyre med lange intervaller og større stykker træ kan man typisk få brændeovnen til at yde 50% af den nominelle ydelse. Ved at fyre med flere mindre stykker træ og hyppige indfyringer kan effekten på brændeovnen øges en smule. Vær dog opmærksom på, at man ikke skal afvige for meget fra den optimale brændestørrelse.

Miljøcertificering og mærkning

Miljømærkede brændeovne er et kvalitetsstempel på, at du får en effektiv og miljøvenlig brændeovn. Der findes forskellige mærkninger bl.a. Svanemærket, EN13240 og NS3059, som i nordisk og europæisk fællesskab har sat gode rammer for et bedre miljø. Mærkningerne kan hjælpe dig med at navigere frem til den mest miljøvenlige og effektive brændeovn. Vær dog opmærksom på at nogle af mærkningerne er frivillige for producenterne og derfor ikke en garanti for, at dit nye møbel er mærket.

Læs mere om standarder og certificeringer.

Er min skorsten god nok?

Skorstenen er bestemt ikke uvæsentlig, da skorstenen er brændeovnens motor, der driver forbrændingen. Uden en velfungerende skorsten med korrekt træk, brænder brændeovnen ikke ordentligt. Få din skorstensfejer til at tjekke din skorsten.

Rudeskyl i brændeovne

Rudeskyl i en brændeovn består af opvarmet luft, som føres ned over glasset og dermed forhindrer soddannelse på glasset. Det er en fordel at vælge brændeovne med indbygget rudeskyl, hvis du vil have et godt og vedblivende flammebillede.

Let betjening

Ønsker du en brændeovn, der er let at betjene og stort set selvkørende, er en brændeovn med automatik svaret. Den regulerer automatisk lufttilførslen og du kan derfor læne dig tilbage i sofaen og nyde flammerne.

Den optimale og miljøvenlige forbrænding kræver nemlig, at lufttilførslen reguleres præcist og i små intervaller – særlig under indfyringen. I praksis sker dette ikke, fordi der er andre gøremål, når først bålet er i gang. Derfor kan det være en rigtig god investering med en ny brændeovn, der regulerer lufttilførslen automatisk.

Du kan læse mere om brændeovne med automatik.

Brændeovn i ejerlejlighed

Article

Inden du køber en brændeovn, bør du undersøge forholdene i din ejendom og lejlighed. En brændeovn i stuen kan uden tvivl blive en skøn investering, hvis du har gjort dit forarbejde godt.

Læs mere

En ny brugt brændeovn

Article

Når du vælger at købe en brugt brændeovn, er der en række forhold, du på forhånd skal overveje. Det samme gælder, når du vil sælge din brugte brændeovn.

Læs mere

Konvektion eller strålevarme?

Article

Stråleovne og konvektionsovne opvarmer forskelligt og har forskellige funktioner. Her kan du læse om de nye teknologier og automatik til din konvektionsovn.

Læs mere

Før montering af brændeovn

Article

Før montering af brændeovn skal forholdene være i orden. Læs mere om skorstensbestemmelser, hvem du skal melde installationen til, og hvordan dit hus skal overholde bygningsreglementet.

Læs mere

Brændeovne øger livskvaliteten

Article

En stille stund foran flammerne kan have meditativ effekt og give ro i både krop og sind. Samtidig er drømmen om ægte varme, et smukt flammebillede og de hyggelige aktiviteter afgørende, når folk køber brændeovn.

Læs mere

Brændeovnsglassets betydning

Article

De seneste år er der sket meget inden for design af brændeovne. Et af de elementer, der design- og udtryksmæssigt har udviklet sig mest, er glasset. Jo større glas og kig til de dansende flammer, des bedre.

Læs mere

Indret din bolig med brændeovn

Article

Se den store brændeovnsforvandling hjemme hos den norske boligblogger Vibeke Olaussen Langørgen, der giver gode råd til, hvordan du skaber et hyggeligt og brugbart rum omkring din brændeovn.

Læs mere